2013/02/24

Mello, jag får rysningar

Jag hatar Mellon. Jag får rysningar av detta larviga ord och förstår fortfarande inte varför vuxna människor envisas med att använda detta ord. Mello är något som Bolibompa-ungar använda sig av och har kommit på för att de tycker det är cool eller något liknande.

Jag har alltså stora bekymmer när vuxna börjar använda ord som barn och ungdomar använder.

Mello, mellis, promis, kramiz (varför?) och listan kan göras hur lång som helst. Är det så jobbigt att säga mellanmål så man måste förkorta det det mellis? Usch, där kom en rysning till. Är det inte så att vi vuxna ska lära barn ett korrekt språk? Ledsen att vara den som meddelar detta men mello och mellis är inga korrekta ord. Och jag hoppas verkligen inte att någon nisse från SAOL får för sig att föra in dessa heller. 

Jag kan känna mig som en gammal kärring som klagar på ungdomar och konstant går och säger:
”Det var bättre förr”
men det spelar ingen roll för jag kan inte förlika mig med detta larviga fenomen.

Jag gillar däremot Melodifestivalen. Jag älskar inte det men jag tycker det är ganska trevligt att sitta där en lördagskväll och förfäras över svenska folkets smak.

Jag tycker det är rätt trevligt att introducera detta fenomen till tjejerna. Dock verkar inte den lilla tycka det är lika roligt. Hon har ju fått någon slags mystiska ben som jag inte riktigt blir klok på. Hon kan liksom inte gå utan studsar i princip alltid fram. Hon kan inte stå still utan hon studsar. Fjäderben. Så det är ett himla studsande fram och tillbaka framför tv:n när jag sitter där och försöker förfäras ännu mer över den konstiga musiken. Jag skulle tro att hon är “intresserad” bara för att få vara uppe lite längre. Det är liksom redan genomskådat, med hot varje vecka att om hon inte slutar studsa rundor så blir det minsann inge melodifestival nästa vecka. Det går sådär kan jag tala om.

Det brukar bli lite tjafs här också. Det är lite så att den lilla bestämmer sig alltid efter att den stora har bestämt sig om vilken hon gillar. De gillar aldrig samma kan jag säga och det är mest troligt att det är så bara för att det ska få tjafsas om det.

Men det brukar ändå vara trevligt och rätt låtar brukar inte gå vidare, förutom igår då, så det är precis som det ska. En melodifestivallördag som den ska vara.

 

5 kommentarer:

Nicole sa...

Hallå :)

Oj vad jag känner igen mig i det du skriver om språket!

Hoppas Ni får en fin söndag, även den lilla hoppjerkan ;) ♥

Nicole sa...

Glömde Xa i rutan för kommande kommentarer... :D

Så jag gör det nu eftersom kommentaren inte går att redigera :)

Martina sa...

Om jag går efter mig själv så använder jag nog mellis (mellanmål) för att jag själv varit liten och då kallat det mellis...
Ord man använde mycket som liten tenderar ju att sitta i om man säger så.

Fast promis och kramiz säger jag inte för så brukade vi inte säga när jag var liten :-)

Västgötskan sa...

Ja, eller när man säger "Tutte" om nappen. WHY?????? :-P

Nettan sa...

Nicole: Det är viktigt, det där med språk till våra barn. Jag är dock ingen duktig lingvistiker men jag försöker. Tex genom att säga hela ord :-).

Martina: Det är precis det jag är ute efter. Ord som används till barn som sedan sitter till vuxen ålder fast det för mig är ord som barn använder. Jag tycker det är viktigt att försöka använda språket så korrekt det gå och undvika förkortningar.

Västgötskan: Tutte är bröst och inget annat för mig :-).

/ Nettan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails