2012/06/04

Ord 6, Byhåla

Vad ska man säga om Byhålan?

En Byhåla är en liten håla med lite människor boendes i. En si sådär 2500 tappra själar. Den går inte att missta med en vanlig Håla, ibland benämnd som Grannhåla, eftersom detta då naturligtvis är en lite större håla än Byhålan. Men detta är inte nog. Det finns även The Big Metropol, vilket är en betydligt större håla än Byhålan. Där kan man hitta både tåg och systembolag vilket lyser med sin frånvaro i en Byhåla. Dock händer under ibland och det kan vara så att tåg kan vara på väg att hitta stoppreglaget till just Byhålan. Det andra, systembolag, är nog värre med men Byhålaninvånare klarar sig ändå. Sedan finns något sådant stort som The Big City. Den är ungefär som The Big Metropol men i närheten av denna finns en stor motorväg. Det är ganska tufft. Nu är definitionerna helt klara.

I Byhålan bor många som bott här hela livet. Många är gifta med andra som bott här hela livet. Allt detta gör att utomsockningar som en annan kan ha lite svårt att slå sig in. För eftersom de bott här hela livet har de också vänner som bott här hela livet så det är en tuff ring att forcera. Det vill säga om du inte är intresserad av fotboll eller kanske ännu bättre, brottning. Skulle du vara det är biljetten till den innersta kretsen i Byhålan given. Tanter och farbrödrar kan på sina tio fingrar tala om en massa bra att veta saker om man är inne på detta. Dock ska man ha klart för sig att det kan hända att saker kan ha blivit lite förvrängda genom åren eller kanske bara inom den tiominutersram sen de hände. Det går alltså fort med saker.

Dock har jag under den senaste tiden upptäckt att fler utomsocknare försöker ta sig in. Men taktiken är ändrad för utomsocknarna går till anfall på bred front och med samlad trupp. För fler och fler samlas och snart har vi en egen lite inre ring men jag tror vi är lättare att forcera eftersom vi villigt släpper in andra.

Jag tror inte vår Byhåla är specifik på något vis. Jag tror alla mindre hålor beter sig precis på samma vis. Att folk alltid känt varandra och har upplevt varandras första kärlekar och sett oskulder försvinna. De där sakerna som gör banden så starka. I en liten Byhåla har man ingen möjlighet att vara anonym på något vis eftersom de där sluga rävarna som alltid verkar finnas och sitter och lurar bakom sina gardiner för att lyckas vara den första som får slå på djungeltrumman när det väl händer. Och det händer oavsett om vi vill det eller inte. Det har visat sig att jag och kära maken har skilt oss två gånger. Trots att vi påpekat att så inte varit fallet ens en gång så vidhöll vederbörande att så var det visst. Hör man något på byn så är det så. På så vis tror jag det är lättare att bo i The Big Metropol. Där är alla ganska anonyma så länge man vill det. Alla är lite utomsocknare på något vis.

Men vi har väldigt fin natur här i alla fall.

228

4 kommentarer:

Anonym sa...

#trycker på gillaknappen#

katarina sa...

*skrattar hjärtligt* känner igen mig

Nettan sa...

Så Grannhålan kan jämföras med Byhålan då? Detta hade jag inte riktigt väntat mig faktiskt. Fast det är klar, där är nog många som bott där hela livet som är gifta med de andra som bott där hela livet också. / Nettan

katarina sa...

ja ta sig in här har varit omöjligt.. min vänkrets består ENDAST av kvinnor som också flyttat hit från andra orter.. har provat i 12 år nu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails