2012/06/16

Läs och lär, De = Jag och Dem = Mig

Nä du frun jag undra om det inte är dags satt jag och funderade på när jag skrev mitt arbete. Det är minsann dags att ta tag i det där stora problemet och verkligen komma någonstans. Och så blev det.

“Hej!
Jag är en tjej på snart 36 somrar och jag har ett problem. Snälla grammatikläraren kan du berätta för mig så att det blir rätt så jag slipper att skämmas? Det är så att jag helt enkelt har svårt för att skilja på när de och dem ska användas och har därför använt det tråkiga dom i snart 36 år. Detta eftersom det ser ännu tråkigare ut när de eller dem står på fel ställe som dom faktiskt gör på många ställen. Men nu är det slut med det.
Tacksam för svar. En som undrar.”

Grammatikläraren, alias samhällslärare, alias kära maken i detta fallet, googlade genast om detta. Nu hände det saker. Han hittade en väldigt bra regel som jag nu kör med och det är bara en gång som jag verkligen funderat på om det stämde.

På dem ställen man kan ersätta dom med JAG ska DE användas.
På dem ställen man kan ersätta dom med MIG ska DEM användas.
För att komma ihåg vilket som tillhör vilket så är det de med M i som tillhör varandra och kan kontrolleras mot varandra.

Tex:
Jag bor här = De bor här
Alla är rädda för mig = Alla är rädda för dem

Testa ska ni få se. Jag hade lite svårt att tänka rätt från början men nu tror jag det sitter. Om man tar första orden på regeln så kan man kolla enkelt med: På mig eller På jag och man ser att mig passar och då ska det vara dem.

Så sprid nu detta så den stora massan kan sluta använda dem i tid och otid som de nu gör. 
Tack för ordet /
Pedagogiska Nettan 

7 kommentarer:

Osloskånskan sa...

Smart regel!

Maggan sa...

Jag har också alltid undrat. Nu känner jag mig mycket klokare! :-)

Maya sa...

Jisses, jag behöver med en kurs! :)))
Ha en fin söndag!

Tant Skarp sa...

Engelskan funkar bra, sålänge det inte blr those. they - de
them- dem

Funkar hyfsat ofta

mamma jakeline sa...

Åh jag har så svårt för alla som inte kan skillnaden på detta! så bra regel! :) Är det okej om jag bloggar vidare? Själv anser jag att om man inte kan skillnaden så skriv dom då, för bövelen. Bättre det än en massa dem där de inte ska vara. :)

Nettan sa...

mamma jakeline: Självklart att du ska blogga vidare. Du har säkert mycket bra att säga om det du som skriver.
Jag har alltid använd dom just av den anleningen att jag har haft svårt att skilja dem åt men nu tror jag att det sitter ganska bra och gör det inte det så hoppas jag verkligen att någon påpekar detta för mig. För det är just dem som använd väldigt mycket fel vad jag har sett och det låter väldigt konstigt när man läser.

Ser fram emot ett spännande inlägg :-). / Nettan

mamma jakeline sa...

Haha, det blev inte så spännande! ;) Men det är bloggat iaf. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails