2012/06/11

Negerboll V. Kines

Jag var på ett fik förra veckan. Bredvid chokladbollarna låg det kineser. Och jag började naturligtvis fundera lite över detta.

Debatten om det ska heta negerboll eller chokladboll har pågått ett tag. Jag tycker inte om att använda negerboll. Det spelar ingen större roll att det alltid har hetat så för är det ändå inte så att vi är människor som borde kunna ändra på oss. För hur skulle det sett ut om vi alltid hävdat att saker och ting alltid varit på ett vis så då ska det alltid förbli så. För mig låter det väldigt gammaldags att alltid sträva efter att saker och ting alltid har varit så. Så enkelspåriga kan vi ändå inte vara. För bara för att vi förr fick aga barn så är det inte det som är det bästa och detta framkom också och förbjöds. Kanske inte riktigt jämförbart men förstå min poäng.

Jag förstår faktiskt inte riktigt mig på de som ständigt hävdar att det ska heta negerboll med argumentet att det alltid hetat det. Kan man inte se lite längre än till de som anser att det är ett nedvärderande ord. Har vi sådan skygglappar att vi inte ser dessa eller ens vill se att det kan såra andra. Men eftersom det alltid har varit så så är det klart att vi ska fortsätta.

Så med detta i tanken så har de nu istället börjat göra en kines. En kaka med två marängbottnar och lite nougatkräm mellan och sedan helt täckta i ljus, ljus nougat som är gulaktig. Ja, detta känns mycket bättre, verkligen. Dock är väl inte själva ordet ett skällsord i samma utsträckning som neger men hela konceptet kändes riktigt b faktiskt. Jag är lite nyfiken på hur man tänker där. Att bredvid de legendariska negerbollarna som numera heter chokladbollar placerar man nu istället en gulaktig kaka och kallar den kines. Vad är skillnaden? De måste ha missa debatten om kinapuffpåsens utseende för ett tag sedan. Att den överdrivna ritade kinesen med bara streck som ögon inte skulle finnas kvar. Men tror ni inte vi kan vinna på det genom att skapa ett bakverk som vi kallar kines? Jag reagerade lite på det i alla fall.

Sedan är jag inte en sådan person som läser in saker som inte finns. Som till exempel för några år sedan när Nogger Black kom. En Nogger för mig är en glass med en god rippel i. När andra började härja över namnet med black efter fattade jag faktiskt ingenting. Tydligen kunde man omvandla Nogger till ett annat ord och då var det hemska att sätta black efter eller något liknande pratades det om. Jag hade inte ens tänkt tanken förrän många började prata om det. Så jag anser att det får inte gå till överdrift på andra hållet heller, att kopplingar dras ihop på de mest konstiga sätt.

Är det någon som överhuvudtaget är med vad jag menar?

2011-11-07 15.34.13

1 kommentar:

Anni sa...

Säger bara finska pinnar!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails