2012/06/02

Ord 5, Timeouthörnor

Efter en våg med engelska och amerikanska nannyprogram så var de här, timeouthörnorna. Dessa hörnor där man skulle bestraffa sina barn för att de varit olydiga.

Jag vet inte hur populära de är nu men jag hoppas verkligen att populariteten har avtagit. Där kom min personliga åsikt in för jag gillar inte alls dem.

Vi försökte detta på Molly när hon var mindre och då alla dessa program var så inne. Varje gång hon inte gjorde som vi bad henne om fick hon sitta där i hallen och skämmas. Och varje gång hade jag ont i magen över att jag gjorde det men experterna hade sagt sitt. Det var bra för barnen och de skulle veta sin plats. Vi avbröt som tur var detta ganska fort när vi insåg vad det var vi höll på med.

Problemet med dessa hörnor tror jag är att de används i tid och otid. Problemet med detta är att man på något vis förtrycker barns sätt att uttrycka sig på. Att så fort de har andra åsikter än vi har så ska de straffas för det och tryckas ner och sedan dessutom sitta och skämmas över det. Är det ingen mer än jag som kan tycka det är fel. Barn uttrycker sig på olika vis och vissa sätt ska man inte försöka ta från dem. Att det sparkar och slåss är inte ok men att sätta dem och skämmas i ett hörn eller var det nu är någonstans där dessutom de blir till allmän beskådning ger mig en väldigt olustig känsla.

Som förälder står man inför många svåra val och beslut och man vill sitt barn det bästa.
Ska ett barn som vägrar städa sitt rum få sitta i hörnan och skämmas över detta? För det kan kanske vara så enkelt som att ditt barn är alldeles för litet för att klara av detta själv och därför behöver lite vuxen hjälp och vägledning. En mognadsfas kanske som tillhör men den ska komma och den ska genomgås utan att barnet ska behöva skämmas för det.
Ska ett barn som bråkar över att inte plocka av sin tallrik från bordet behöva sitta i hörnan för att lära sig att så gör man inte?
Ska ett barn som skriker och är ledsen straffas för att den uttrycker sig?

Nejdå, jag är ingen perfekt mamma som aldrig gjort fel val med mina barn. Gudarna ska veta att jag vissa dagar bara känner för att lämna huset och det totala kaoset som kan komma. Jag skäller på mina barn när de bråkar, och det gör de just nu ganska ofta, och när jag för femte gången försöker prata dem tillrätta. Men att i dessa tillfällen, då de troligtvis bara pockar på uppmärksamhet från oss men inte riktigt vet hur de ska göra, plötsligt gå in och straffa dem och sätta dem i hörnan gör inte saken bättre. Det blir kanske bättre just för tillfället men vad gör man med deras självkänsla? Jag tror det finns alldeles för många barn med dålig självkänsla redan ute i vårt samhälle utan att vi ska behöva spä på det. För inte lär vi dem något genom att visa att man alltid ska vara alla till lags. Man måste lära dem att den egna viljan är lika viktig och vi måste lära dem att det faktiskt är så att den egna viljan inte alltid fungerar i alla sammanhang. Men med detta är det inte sagt att man ska förtrycka den genom att skambelägga den. Det är lite olika saker tycker jag.

Jag vet att hälften av befolkningen troligtvis inte alls håller med mig i detta. Men detta är vad jag tycker om timeouthörnor och detta är vad min magkänsla tycker om dem.

Vad tycker du?

 

3 kommentarer:

katarina sa...

jag tycker det är så elakt mot barnen så hälften hade räckt... finns ju en anledning att vi slutade ha skamvrå i skolorna. tänk om vi varit oense med vår chef o han bestämt att vi skulle stå till allmän beskådan för att alla ska se hur "hemska" vi är... nä tvi för allt sånt trams. Blev så glad när jag läste att du tog steget förbi allt o lyssnade på din magkänsla :D

Linda aka Javamorsan sa...

Jag håller inte helt med dig för jag ser det inte som elakt på det viset som du beskriver dock har jag själv aldrig använt denna metoden.

Jag har barn med ADHD och autism och har mitt eget vis att hantera barnen. Inte mkt alls i dessa nannyprogramen som tilltalar mig för fem öre faktiskt.

Jag tror på positiv uppmuntran. Mina barn är så pass stora nu så vill dom tex leva i en enda röra i sitt rum så varsågod. Jag hjälper till mellan varven att städa men rummet är deras ansvar. Vill man tex ta in kompisar så städar man punkt slut :)

Marie-Louise sa...

Jag håller verkligen med dig. Vi har aldrig kört med detta just för att jag tycker att det är just elakt. Inte skulle vi vuxna bli satta i "skamvrån" om vi sa ifrån, då ska inte barnen heller behöva det anser jag. Kram fina

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails