2013/06/11

Ursäkta men vi är inte som USA, tack och lov

Inte för att verka besserwissig men detta känns inte ok.

gräddfil

“Ursprung EU”

Ursäkta mig med EU består av 27 stater. Det innebär att grädden kan komma från vilken av de 27 staterna. Som konsument är det väl ändå en trygghet att veta var ifrån maten kommer.

Ta till exempel detta med de smittade jordgubbarna, de som gav hepatit A. Nu har det visat sig att det är jordgubbar från Egypten och ett annat land som jag inte minns nu, jag har för mig att det var Marocko men kan inte svära på det. Det hade varit fint om de hade varit made in EU liksom. Det skulle innebära att alla EU:s länders jordgubbsförsäljningar skulle tas bort eftersom det inte går att se från vilket av de 27 länderna som de kommer från.

Ursäkta men vi är inte som USA tack och lov, hur mycket EU-höjdarna vill framstå som det  med gemensam valuta och gemensamma lagar. Vi är olika länder med olika statsskick och vi har inte ens ett språk utan jag skulle väl tippa på att vi har 22-24 olika språk i vår union.

I vår lilla union har vi troligtvis kommit olika långt i utvecklingen med livsmedelshygien och dylikt. Jag tycker det är stor skillnad om produkter kommer från väst eller öst, har jag fått för mig i alla fall.

Sedan är det förkastligt att det inte används grädde från våra svenska gårdar. Vi har mjölkbönder som kämpar för att överleva för att de får för dåligt betalt och ändå är det för dyrt för vår konsumtion. För att sedan inte nämna hur mycket miljöpåverkan med alla frakter hit och dit. Men sedan är det så att hur mycket olika företag pratar om att de är miljömedvetna så är det kostnaden för kalaset som räknas i slutändan och då spelar det ingen roll att till exempel räkor fiskas i ishavet, fraktas till Asien för att skalas och sedan fraktas tillbaka för att säljas här som handskalade. Arbetskraften är billigare och kalaset blir billigare även om miljön tar stryk.

Det är inte ok att märka en produkt med “Ursprung EU”. EU är inget land. Det är bara ett korkat påfund som har en massa korkade regler som pumpar in en massa pengar från sina stater till absolut ingen som helst nytta. Så skriv för helsike ut var produkten kommer från på riktigt.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails