2011/09/15

En fantastisk föreläsning

Detta känns så jäkla bra även om jag inte har slutmålet klart för mig riktigt ännu.

Vi har idag haft en fantastisk föreläsare. Vi har blivit kloka på gruppsykologi och det kommer så många aha-upplevelser uppoppandes när jag satt där. Det har det gjort dom andra föreläsningarna också men idag var det extra många. Det kan kanske ha att göra med att jag har läst lite psykologi och har ändå en liten grund att stå på. Ian, vår föreläsare, har under dagen lotsat oss sakta in i hur man som ledare men enkla medel ska kunna hjälpa medarbetare till en bra grupp. Medlen är enkla men inget säger att det är enkelt i verkligheten.

operativa gropen

Han har på ett förståeligt sätt berättat för oss om faror man har att ta sig genom som ledare. Inte bara som ledare utan även i vanliga livet stöter man på “operativa gropar” som man faller ner i. Dessa gropar vill man försöka undvika men man hamnar där ändå. Vad man sedan väljer är upp till en själv. Att stanna kvar och bli ett offer: Det var inte jag som orsakade det eller det så den som gjorde det får ordna upp det. Eller man kan bygga stegar av ny förståelse som ger en ny funktion som gör att man kommer vidare. Att som ledare inte vara en med teabag leadership, den som ständigt kommer till undsättning när något är fel. Detta gör att både den som är i gropen inte kommer att utvecklas eftersom ledaren alltid ordnar allt samt att ledaren får ett jäkligt tungt jobb. Detta spann vidare men jag kan inte ta allt nu.

Svarta lådan  Något som är ännu intressantare är det där när det rör ens eget psyke. Hur man lägger sina egna värderingar och erfarenheter i sanningar samt att försvarsmekanismerna skjuter in. Sanningar som är sann för mig för att det brukar vara så, borde vara så, känns som det eller att jag helt enkelt vill att det ska vara så. Får man inte all information som man behöver så bildas bara fragment som med ens egen svarta låda filtrerar till något som man själv anser är sanning. Där egna värderingar och erfarenheter har till och med kan få fragment att försvinna. Lite som att jämföras med en traumatisk händelse där försvarsmekanismerna skyddar och “gömmer” det traumatiska för att kunna portionera ut det i lagom, hanterbara fragment. Att alla dessa delar samt även fler spelar så stor roll för hur en organisation fungerar. Hur viktigt det är att alla delar tas om hand för att allt ska flyta.

Jag hade kunnat hålla på hela kvällen känns det som. Det har varit en kanondag med en kanonföreläsare. En föreläsare som många arbetsgivare och medarbetare skulle behöva höra och fundera på. Fundera på vad det är som gör att en arbetsgrupp inte fungerar. Att alla har ansvar för att det ska fungera och inte bara luta sig mot ledaren som ska lösa allt. Att man som medarbetare inte ringer chefen så fort ett problem uppstår utan först själva försöker hitta en lösning. Jag satt där idag och hade så mycket att relatera till och jag satt där och försökte komma på någon lösning. Men jag insåg att finns det ingen motivation och förståelse så kommer man inte hitta någon lösning. I alla fall så rekommenderar jag honom skarpt fall det är någon som faktiskt har någon personalutbildning på g. 

Nu får ni fnissa åt mina bilder Blinkar.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails